Lovak Világa - lovasok és lókedvelők honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 

  

"Az istenek a lovaknak fegyverül adták a szépséget"

 

Lóbarátok
Chat lovasoknak! Reklámozni és káromkodni tilos!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Képek lovakról
 
Lovainkért
 
Lóegészség
 
Takarmányozás
 
A ló külleme
 
Lovas felszerelések
 
Lovagoljunk!
 

 

Tudtad?

 

Nagy Sándor legendás lova, Bukephalasz hátán vitte győzelemre seregét az ázsiai hadjáratok során.

/Bukephalasz-ról részletes cikket a Lovas történelemmenüben, a fejedelmek lovai név alatt olvashatsz./

 

 

 
Idomítás
 
Lovas sportok
 
Csikó születik
 
A hónap lova

 

Imperiál 

Imperiál, a magyar telivértenyésztés büszkesége, 1962-64 között 20 versenyt nyert, sikerült betörnie a Nyugat-európai elitbe. Fedezőménként is kimagaslóan teljesített.

 

 
Lovas történelem
 
Érdekességek
 
Számláló
Indulás: 2005-10-31
 
Kisbéri félvér

 

 

Kisbéri félvér

 Hazája: Magyarország

Marmagasság: 165 cm

Súlya: 500 kg

Színe: a pej különböző árnyalatai, vagy sárga 

Általános leírás

Feje nemes, megjelenése elegáns. Nyaka középmagasan illesztett, elég hosszú, jól ívelt. Marja kifejezett, hosszan hátbanyúló. Lapockája dőlt, hosszú, eléggé szabad mozgású. Háta közepesen hosszú, ágyéka néha a kelleténél hosszabb. Fara közepes terjedelmű, enyhén lejtős, csak ritkán csapott. Szügye közepesen széles és izmolt. Vékony csontozatú, szervezete összességében finom. Lába vékony, hosszú, szabályos. Vágtája hosszan nyújtott, tetszetős. Fejlődése gyors.

 

Története

Nevét tenyészhelyéről kapta. A kisbéri ménest 1853-ban alapították. A múlt század közepétől, a helyi kancaanyagot 8-10 nemzedéken át angol telivér ménekkel párosították. Ezért a fajta alkatában és belső tulajdonságaiban igen hasonlít az angol telivérre, bár a magyar éghajlat, a takarmányozás számos, a helyi viszonyokból következő előnyös tulajdonságot is eredményezett. Kisbér Batthyány Kázmér birtoka volt, aki 1848-ban, az első felelős magyar kormányban a külügyminiszteri tárcát vállalta. Az osztrák udvar megtorlásul minden birtokát elkobozta, és Kisbéren - ahol már a Batthyányiaknak is értékes ménese volt - nagy katonai ménest hozott létre. Ebben az angol telivér ménesben sok olyan híres, nagynevű mén élt - Buccaneer, Cambuscan, Verneuil, Doncaster, Bona-Vista -, amely mint apaállat jelentős hatással volt szinte valamennyi magyar lófajtára. A kisbéri félvér fajta kialakításában nagy szerepet játszottak azok a telivérek, melyek a különböző vonalak neveit is adták: Kozma, Fenék, Dunure, Shannon, Filou, Deutscher Michael, majd a századfordulót követően Slieve gallion és Maxim.. A 20-as évek után megváltoztak felhasználási területei, a cél az egyedek testtömegének növelése lett, és feltétlenül tompítani akarták, az angol telivértől örökölt, túl élénk vérmérsékletet. Ennek érdekében helyi félvér méneket használtak apaállatnak. Így az utódok továbbra is szép külleműek maradtak, de erőteljesebbekké, nyugodtabbakká és jobb munkabírásúakká váltak. A fajtát 1956 óta Sütvényben tenyésztik.

 

A fajta használata

Elsősorban hátas és könnyű hámos ló. Megfelelő egyedei a nyereg alatti versenyek ideális lovai: kitartó és gyors. Lovas túrákra, hobbi lónak kifejezetten alkalmas. Mind tartásra, mind takarmányozásra igényes fajta.


 

 

 

Frissítések

2006.aug.29.

- Landadel

("Híres lovak" menüben)

- A lovak füle

(A "ló külleme" menüben)

 

 

  Kattints a képre a teljes mérethez!
 
Minden, ami a lovakkal kapcsolatos. Az oldalon legfőképp lovas hirdetések közt böngészhetünk számos témában, de e mellett lovas híreket, képeket, versenynaptárakat is találhatunk.
 
 
Lovas chat

Név:

 

Jelszó:

 

Az oldal saját chat-je. Jelszó nem szükséges a belépéshez, csak a nevet írd be, és kattints a belépésre. Ha beléptél várj néhány másodpercet, majd a chat belép a weblapunk chatszobájába.
 
 
 
Fajtaismertető
 
Lovas PC játékok
 
Suttogó cikkek
 
Lovas fórumok
 
Szavazás

Szavazás
Hol szoktál lovagolni?

Fedeles lovardában
Kinti pályán
Terepen
Kinti pályán, terepen egyaránt
Mindháromban
Nem Lovagolok
 
 
 
Lovak Világa
 
Híres lovak
 
Minden ami ló
 
Társoldalak
 

 

Játék ajánló:

 

Szedd össze lovaddal az összes patkót, és játszd végig az egyre nehezedő pályákat!

 Kattints IDE

 

 


SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.